Skip to: site menu | section menu | main content

Удружење наставника "Доситеј Обрадовић"

"Идућ учим у векове гледам..."
»

»» logo

Представљамо Вам:

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ!

Потписан протокол о сарадњи

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ шири мрежу својих пријатеља и пословних сарадника! 05.11.2019. године, у Доситејевом дому, Задужбина је потписала Протокол о сарадњи са Удружењем наставника „Доситеј Обрадовић“, са којим ће учествовати у реализацији културно-образовних делатности. Потписници протокола су управница Задужбине, госпођа Мирјана Драгаш и председник Удружења наставника господин Петар Панић.

Потписници протокола о сарадњи су се договорили да заједничким програмским активностима раде на очувању трајних вредности културе и знања, српске традиције као и да заједнички одрже укљученост ових институција у европске културне и просветитељске токове. Заједнички ће се радити на остваривању општих циљева, а посебно на афирмацији личности и просветитељског рада Доситеја Обрадовића и афирмацији српског језика и књижевности и ћириличког писма.


Извор информације

Срећно!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

ВИС "ОРАСИ"

Наши нови пријатељи могу да се виде и послушају на сајту:


http://orasi.site/index.html

Хвала!

Воле Вас! Ваши Доситејевци.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

КУД "ДУКАТ"

Наши нови пријатељи из КУД-а "ДУКАТ", били су уз нас у ПАН ТЕАТРУ на Звездари и улепшали нам ово предивно СВЕТОСАВСКО ВЕЧЕ, 2015-те године Господње. Иначе, КУД "ДУКАТ" одржава вежбе фолклора у ОШ "Јелена Ћетковић", понедељком и средом у 19:30 сати. Дођите да се дружимо и играмо заједно.

Математичким језиком речено они су:

ЛЕПОТА + ШАРМ + ДРУЖЕЊЕ = КУД "ДУКАТ"

Хвала!

Воле Вас! Ваши Доситејевци.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

КУД "АБРАШЕВИЋ"

Наши верни пријатељи из КУД-а "АБРАШЕВИЋ" су увек били уз нас када је било најпотребније. Предиван дечји ансамбл са шармантном учитељицом Вањом Аћимовић, улепшавао је својим маштовитим кореографијама већину наших представа.

Математичким језиком речено они су:

ЛЕПОТА + ШАРМ + ДРУЖЕЊЕ = КУД "АБРАШЕВИЋ"

Хвала!

Воле Вас! Ваши Доситејевци.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

НОВА КЊИГА:

Издавач: Удружење наставника "Доситеј Обрадовић". Књига је штампана у тиражу од 500 примерака.


Аутор књиге је:

  • Боривоје, Бора Видојковић
Омот за књигу

Књига носи наслов:

Где си, бре, Станимире?

Плочник, 2011.


Ова књига је проза документарно-хроничарског типа, али је моделирана као монодрама. Оно што ће посебно импресионирати сваког читаоца ове књиге, то је, свакако, језик писца. То је чист народни језик пишчевог завичаја, говор који наука класификује као косовско-ресавски. У питању је леп и живописан говор који жубори као најбистрији поток, а писац је, очигледно, умео да га ослушкује и примењује од својих малих ногу.

Зато ми ова књига личи на златоносни Пек, јер носи не само златна зрнца народне мудрости и здравог народног хумора (на моменте), већ и златан нанос народне лексике, стваране вековима. А ми смо у овој вредној књизи нашли оно што смо тражили, али и оно што нисмо!

Проф. Томислав Ђокић, књижевник


Књига има за циљ да унапреди и очува језичку и етнолошку посебност државе Србије ...


Градска општина Звездара нам је уступила предиван простор за представљање ове књиге. У суботу 22.10.2011. године, у оквиру традиционалне књижевне трибине "Вечери код Вука", уз несебичну помоћ домаћина, господина Андреја Мариокова.

На сцени "КУЛТ", те вечери испричана је једна топла, дирљива животна прича, зачињена народном традицијом уз искрен ангажман учесника који су нам то дословце и дочарали. Препуна сала и громки аплаузи били су потврда да ће овај роман наћи пут и до ваших срца.


Плакат за представљање књиге (.pdf 86.7kB)

Књига је представљена на Октобарском сајму књига на штанду Народне и универзитетске библиотеке "ИВО АНДРИЋ", Приштина.
Удружења наставника "ДОСИТЕЈ ОБРАДОВИЋ", је у новембру месецу 2011. године било представљено широј публици у култној емисији о култури под називом "МЕТРОПОЛИС". Тада је представљена и књига - Где си, бре, Станимире?. Књигу можете купити у књижари "ДЕЛФИ" (зграда СКЦ-а, Београд), а ускоро ће се дистрибуирати и осталим књижарама у земљи.- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Изложба радова - "Историја кроз векове" у
О.Ш. "Вера Радосављевић" - Неготин

Ментор ове предивне историјско-етнографске поставке је професорица историје у О.Ш. "Вера Радосављевић" - Неготин, госпођа Согнигбе Благуна.